Zwarte peper is voor mij zo gewoon om te gebruiken, dat ik er zelf nooit bij stil heb gestaan wat nou eigenlijk de gezondheidsaspecten van deze specerij zijn! Dus ging ik op onderzoek uit en zwarte peper blijkt zo’n beetje de koning der specerijen te zijn! Zwarte peper, of Piper nigrum is waarschijnlijk het meest gebruikte kruid in de wereld. Bij praktisch ieder hartig recept wat je tegenkomt eindigt de ingrediëntenlijst met: ‘peper en zout naar smaak’. Zonder het te beseffen strooien we dagelijks een portie natuurlijke antibiotica, kalium, ijzer, vitamine C en vitamine K over ons eten!
Peperduur
In vroeger tijden werd zwarte peper gebruikt bij buikklachten, bloedarmoede, impotentie en hartkwalen en voor het conserveren van voedingsmiddelen. De specerij werd zo erg gewaardeerd, dat het zelfs als betaalmiddel werd ingezet en omdat het uit verre tropische landen moest komen, was het ook zeer kostbaar, oftewel ‘peperduur’.
Piperine
De belangrijkste werkzame stof in peper is piperine, de stof die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van zwarte peper. Het is ook de stof die helpt bij de opname van kurkuma in het bloed. Piperine is als supplement verkrijgbaar, maar omdat zwarte peper meerdere gezondheidsbevorderende stoffen bevat, raad ik je eerder aan dagelijks gewoon lekker veel peper over je eten te strooien. Bovendien werkt een supplement van alleen piperine niet om je speekselproductie te bevorderen, omdat kauwen daarvoor noodzakelijk is. Tien redenen waarom zwarte peper gezond is:
- Bevordert de spijsvertering
Zwarte peper stimuleert de aanmaak van speeksel, waarbij het belangrijk is goed en lang te kauwen (zie hierboven) en voldoende vocht in te nemen. De enzymen in het speeksel vervullen een belangrijke rol bij de vertering van koolhydraten.
De piperine in zwarte peper bevordert de aanmaak van maagzuur, gal en spijsverteringsenzymen, waardoor voedsel beter wordt verteerd. Het effect wordt pas bereikt na structurele inname van zwarte peper, eenmalige inname van peper of piperine lijkt geen effect te hebben op de afgifte van spijsverteringsenzymen. - Verbetering opname andere voedingsstoffen
Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig eten van peper je lichaam meer vitamine B12, bèta-caroteen en selenium op neemt uit je voeding. Bovendien ondersteunt zwarte peper de lever waardoor je lichaam beter vitaminen en mineralen uit de voeding kan opnemen en gemakkelijker toxines kwijt kan raken. - Voeding voor de hersenen
Uit recent onderzoek is gebleken dat de piperine in zwarte peper kan helpen als een lichte antidepressivum. Ook zorgt het dat er meer endorfine vrij komt in de hersenen. Endorfines zorgen voor pijn verlichting en verbeteren je stemming. Ook daar ga je je dus lekkerder door voelen. Bovendien wijst onderzoek uit dat zwarte peper erg effectief is bij het stimuleren van de cognitieve hersenfuncties en het centraal zenuwstelsel. - Helpt hart- en vaatziekten voorkomen
Twee stoffen in zwarte peper, namelijk piperine en chromium bezitten ontstekingsremmende eigenschappen die vooral ontstekingen in de vaatwanden en het hart tegengaan. Ook helpt zwarte peper het cholesterol te reguleren. - Een krachtig antioxidant dat helpt verouderingsverschijnselen te voorkomen en beschermt je huid ook tegen de invloed van Uv-straling.
- Tegen Kanker
Zwarte Peper bevat een aantal stoffen die de groei van kankercellen remmen. Piperine in combinatie met kurkuma is daar een van. - Bloeddruk
De hoge concentraties in zwarte peper van mineralen zoals kalium, calcium en ijzer helpen de bloeddruk laag te houden. - Tegen griep en verkoudheden
Zwarte peper werkt als een milde antibiotica en ook tegen andere pathogenen die verkoudheden en griep veroorzaken. Bovendien wekt het zweten op wat het slijm in de borst en neus losmaakt. - Goed voor het gebit
Zwarte peper zou het gebit sterker maken en gaatjes en tandbederf helpen voorkomen. Ook kan het ingezet worden bij kiespijn om de pijn te verlichten, aangezien zwarte peper de aanmaak van endorfine, het hormoon waardoor je minder pijn voelt, stimuleert. Neem hiervoor 3 theelepels en een beetje keltisch zeezout in een beetje water en breng dat voorzichtig aan op de pijnlijke plek. Ook goed voor gezond tandvlees. - Helpt bij afvallen én aankomen
Zwarte peper kan helpen bij afvallen, omdat het de vetverbranding bevordert. Aan de andere kant kan het ook helpen bij een milde vorm van anorexia, omdat het de smaakpapillen stimuleert, waardoor je meer trek krijgt in eten.
Gebruik van peper
Peper kun je kopen als hele korrel, gekneusd of gemalen, maar omdat zwarte peper oliën bevat die snel ranzig kunnen worden, gebruik je peper het liefst altijd vers gemalen. Bovendien komt de smaak veel beter tot zijn recht, als je het vers maalt.
Voeg het pas aan het einde van de bereiding van je maal toe, want peper verliest zijn smaak en aroma, als het te lang wordt verhit.
Zwarte peper allergie
Verschillende mensen ben ik tegengekomen die zeiden een allergie te hebben voor zwarte peper. Dat is natuurlijk erg jammer, gezien alle gezondheidsvoordelen van de peper zelf, maar zeker ook van die van kurkuma, die je immers pas goed kunt opnemen met een beetje zwarte peper…
Eigenlijk gaat het hier niet om een allergie voor zwarte peper, maar is er sprake van een kruisallergie en is mijn waarschijnlijk allergisch voor de pollen van Alsem of Bijvoet. Dit komt doordat de pollen van deze planten nauw verwant zijn aan zwarte peper. (Bron)
Weet je trouwens dat een allergie helemaal niet levenslang hoeft te zijn? Er zijn manieren om van je allergieën af te komen! Het is vaak helemaal niet iets ‘wat je nou eenmaal hebt’. Het voert een beetje ver daar nu op in te gaan, maar het GAPS-dieet bijvoorbeeld heeft al menigeen geholpen van verschillende allergieën af te komen of deze in ieder geval minder heftig te maken. Vooral bij gluten, melk (zowel caseïne als lactose) en hooikoorts zijn er goede resultaten te boeken.
Ook is er een online cursus, wel in het Engels waar je kunt leren je voedselallergieën te keren met behulp van het GAPS-dieet: Reversing Food Allergies
Bronnen: WHFoods.com, Suite101.com, Livestrong